08 Kasım 2024,YENİ NESİL YÜRÜYEN MERDİVENLERİMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK İYİLEŞTİRMELER YAPTIK, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

YENİ NESİL YÜRÜYEN MERDİVENLERİMİZDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK İYİLEŞTİRMELER YAPTIK

Yeni nesil yürüyen merdivenlerimizde enerji verimliliği ve tasarrufuna yönelik olarak bir dizi iyileştirmeler yaptık.

Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

• Led aydınlatma teknolojileri kullanımı (konvansiyonel sistemlere göre uzun ömürlü ve tasarrufludurlar) • Çalışma sistemi iyileştirmeleri (müşterinin ihtiyacına göre Çalış- Dur, Çalış-Yavaşla, Çalış-Yavaşla-Dur gibi)

• Yüksek verimli tahrik sistemleri kullanımı (%40’lara varan enerji tasarrufu)

• İnverter (VVVF) /Rejeneratif İnverter kullanımı (merdivende kullanıcı olmadığı sürece sistemi yavaşlatır ya da belirlenen bir süre geçince merdiveni durdurur, kullanıcı olduğunda yeniden çalışır ve hızlanır, rejeneratif inverter kullanımı ise motorun jeneratör etkisini kazanca çevirir)

• Bakımsız basamak zinciri kullanımı sayesinde de sistemin en çok dış etkiye açık ekipmanlarının olası aşınma, paslanma, sıkışma problemleri minimize edilmekte, komple sistemin ömrü uzamakta ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Tabii ki yukarıda belirttiğim teknoloji ve iyileştirmeler imalat safhasıyla ilgiliydi.

Yürüyen merdivenler devreye alındıktan sonra en önemli enerji tasarrufu kriteri doğru ve düzenli bakımlardır. Biz enerji verimliliği açısından OMS marka motor kullanıyoruz. %95’in üzerinde yüksek verimli bu motorlar %40’lara varan enerji tasarrufu sağlayabilmektedir. (Ş.1)

Ürettiğimiz sistemlerde VVVF (Hız Kontrol) ve yolcu algılayan radar sistemleri kullanılmaktadır.

Bu teknolojilerin enerji verimliliğine etkisi şöyle bir örnekle açıklanabilir: 0,50m/s çalışan bir yürüyen merdiven herhangi bir yolcu algılamadığında daha önceden belirlenen 0,10m/s hızına düşürülerek çalışmaya devam eder. İstenilirse belirli bir süre sonra merdiven tamamen durdurulabilir. Herhangi bir yolcu merdivene yaklaşırsa sistem tekrardan yüksek hızda çalışmaya başlar.

Müşteri talebine bağlı olarak regeneratif enerji sistemleri de kullanıyoruz. Aşağıda test yürüyen merdivenimizin ölçüm sonuçlarını görebilirsiniz (Ş.2-1/Ş.2-2):

Test yürüyen merdiveni özellikleri

• Yükseklik: 5000mm

• Basamak Genişliği: 800mm

• Açı : 35 derece

• Düzde Basamak Sayısı: 4 (Alt ve üst toplam)

• Yükselen Basamak Sayısı: 26 adet

• Motor Gücü: 11Kw

Ürünlerinizde enerji tüketimini optimize eden yazılım çözümlerimiz de var. Kumanda sistemlerimizde merdivenin bekleme veya uyku moduna geçmesini ve bu sayede enerji tasarrufunu sağlamayı amaçlayan PLC yazılımı bulunmaktadır. Merdivenlerimiz hareket olmadığında uyku moduna geçer ve sistem yolcuyu görmediği sürece durma konumunda bekler.

Ürünlerimizi akıllı bina sistemleri ile entegre ederek enerji yönetimini optimize ediyoruz. Bina Scada sistemlerine bağlanarak yürüyen merdivenin durumunu belirten verileri sunabiliyoruz (yukarı/aşağı çalışma, hata ve açıl durum butonu sinyali gibi).

Enerji verimliliği açısından malzeme seçiminin önemine de inanıyoruz. Bakımsız basamak zincirleri kalıcı yağlanmış, kapatılmış ve korumalı olan tarzda rulmanlardır. Basamak zincirleri açık bir yapıda hareket ettiğinden her türlü dış etkiye açık ekipmanlardır ve yürüyen merdivende en kolay aşınan ve yorulan ekipmandır.

Bakımsız basamak zinciri kullanarak ileride oluşabilecek paslanma ve sıkışmaları ortadan kaldırabiliyoruz. Bakımsız basamak zincirleri hem enerji tasarrufu sağlıyor ve hem de sistemin uzun ömürlü olmasını sağlayabiliyoruz. Ayrıca yürüyen merdivenlerimizde Programlanabilen otomatik yağlama sistemi bulunmaktadır. Böylelikle aşınma ve sürtünmeyi minimuma indirmekteyiz.

Yürüyen merdivenlerimizin tasarım ve imalatı sırasında seçilen ekipmanların uygunluğu dışında kullanım yoğunluğu olan yerlerde enerji tüketimi optimizasyonu sağlayabilmenin en önemli kriteri düşük yoğunluklu kullanımı olan yerlere göre bakım sıklığı, tekniği ve sistemlerini geliştirmektir.

- Enerji depolama teknolojileri

Yürüyen merdiven sistemlerinde düşük talep dönemlerinde fazla enerjiyi depolayıp ve yoğun kullanım saatlerinde serbest bırakarak enerji tüketimini optimize edebilmek ilk anda kulağa hoş gelse de bir enerji depolama sistemi kurmadan önce ilk yatırım ve sonrasında operasyonel maliyetler, yatırımın geri dönüşü gibi konular iyice irdelenmeli. Birçok global üretici gibi biz de rejeneratif enerjinin geri kazanılıp depolanması konuları üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda gidecek çok yolumuz var açıkçası. Zaman içerisinde akıllı enerji yönetim sistemleri geliştikçe bu konudaki müşteri bilinci de gelişecek.

- Bakım ve servis süreçlerinin enerji tüketimi üzerindeki etkisi

Yürüyen merdivenler günlük hayatta kullanıcıların hayatını kolaylaştıran sistemlerdir ve bu sistemlerin planlı periyodik bakımları oldukça önemlidir ve aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Ancak trafik yoğunluğu aynı olmayan yürüyen merdivenlerin aynı periyodik bakımlarla kullanılabilir ömrünü devam ettirmesi, güvenli ve kesintisiz bir kullanım sağlaması her zaman mümkün olmayacaktır. Bu nedenle trafik yoğunluğu olan yürüyen merdivenlerin bakımları için müşterilerimize ek planlamalar, kestirimci/ önleyici bakım gibi yenilikçi bakım yöntemleri öneriyoruz. Bu tür yöntemlerin başta maliyeti standart bakımlara göre yüksek gibi görünse de zaman içerisinde operasyonel maliyetleri düşüreceği ve enerji verimliliği sağlayacağı açıktır. Planlı bakımların dışında kestirimci/önleyici bakım yöntemleriyle her zaman enerji verimliliği sağlamak mümkündür.

- Teknolojinin etkisi

Yürüyen merdivenlerde kullanılan teknolojinin seçiminin bu tür sistemlerin enerji tüketiminde önemli farklılıklar yaratabileceği ve enerji verimliliğinin büyük ölçüde iyileştirilebileceği açıktır.

Özellikle bekleme modundaki enerji tüketimindeki azalma göz ardı edilemeyecek bir fırsat olarak kendini göstermektedir. Bu noktada enerji verimliliğini hem kavramsal ve hem de işlevsel olarak ele almak lazım. Enerji açısından verimli bileşenleri (örneğin motorlar, sürücüler, aydınlatma ve güç kaynakları, vb.) tasarım aşamasında doğru seçmek tek başına yeterli değil, aynı zamanda bunların kullanım yöntemlerini de dikkate almak gerekiyor. Örneğin kontrol sisteminin yönetilme şekli, sürücünün enerji tüketimini de doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bileşenlerle birlikte bunların kullanım kriterlerinin de doğru seçilmesi hem bakım ve hem de enerji verimliliği adına optimizasyon sağlayacaktır. Burada sektörün bütün temsilcilerine pazarı bilinçli hale getirme adına büyük görev düşüyor çünkü bina/tesis yöneticilerinin çoğu bu sistemlere ait teknolojik yeniliklerin/çözümlerin binalarının/tesislerinin genel enerji maliyetleri üzerindeki etkilerinin tam da farkında değil. Biz müşterilerimize bu bilinci aktarmaya çalışırken kendimizi de akıllı ve entegre enerji yönetim sistemleri konusunda geliştirmeye devam ediyoruz.