09 Ocak 2024,METEKIII PROJESİ , Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

METEKIII PROJESİ

Avrupa Birliği ve Türk Cumhuriyeti tarafından finanse edilen sektörel mükemmeliyet merkezlerinin kurulması yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Teknik Yardım Projesi (METEK) kapsamında Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD) tarafından organize edilen Elektrik Elektronik Teknolojisi Asansör sistemleri iş başı eğitimleri 12 ilden 16 öğretmen ile gerçekleşti.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nü temsilen METEKIII Proje sorumluları H. Emre Seçkin ve İpek Sezgin’in katılımıyla yapılan bilgilendirme toplasntısında Mesleki ve Teknik Eğitimin kalitesinin arttırılması Teknik Yardım Projesinin öneminden bahsedildi.

Asansörde mesleki eğitimin geleceği rekabeti belirleyecek. Birçok sektör mesleki eğitim konusuna üretim ve istihdamın devamlılığı için ağırlık vermiş durumda. Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı (TASİAD) Yasemin Bulut, rekabette mesleki eğitimin önemli bir unsur olduğuna vurgu yaparak, “TASİAD olarak, küresel düşünme ve teknolojinin tavan yaptığı bir çağda yetişmiş insan kaynağına yatırım yapmak en önemli önceliğimiz. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalarla alacağımız mesafe sektörün ihtiyacına cevap vererek, ilerleyen dönemlerde de yurtdışı pazarlara nitelikli iş gücü ihracatını destekleyecektir.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Teknik Yardım Projesi – ( METEKIII) kapsamında düzenlenen Elektrik-Elektronik Teknolojisi Asansör Sistemleri İşbaşı eğitimlerinin ikincisi TASİAD organizasyonunda İstanbul’ da gerçekleştirildi.

D Kare Test ve Belgelendirme Merkezi, Arkel Elektronik, Mekisan Asansör ve Metroplast Asansör’ ün katkılarıyla düzenlenen ‘İşbaşı Eğitimi’ programında Adana, Antalya, Denizli, Gaziantep, İstanbul, Karaman, Konya, Siirt, Malatya, Mardin, Samsun ve Van illerimizden gelen branş öğretmenlerine ev sahipliği yapıldı.

Eğitim sürecinde gerçekleştirilen ziyarette açıklamalarda bulunan TASİAD Başkanı Yasemin Bulut, mesleki eğitimin durgun bir suya taş atmak gibi olduğunu, atılan her adımın dalga dalga yayılarak hem sektördeki paydaşlara hem de diğer sektörlere özendirici olduğunun altını çizdi. TASİAD olarak Türkiye genelinde bir yapılanma hedefiyle yola çıktıklarına dikkat çeken Bulut, İlki Bursa’ da gerçekleştirilen eğitimlerin İkincisini İstanbul’ da yapıyoruz. Üçüncüsünü, önümüzdeki aylarda asansör konusunda Türkiye’deki önemli üretim merkezleri arasında yer alan Konya’ da yapmayı planlıyoruz.

Bulut, son dönemde Avrupa’da da kalifiye eleman sorunun ciddi bir şekilde artış gösterdiğine vurgu yaparak, “Mesleki eğitimde alacağımız mesafe bizim, Avrupa firmalarıyla olan rekabette de bir üst noktaya taşıyacak. Yaptığımız eğitim çalışmalarıyla sektörün yetişmiş insan kaynağı ihtiyacına cevap vererek, ilerleyen dönemlerde de yurtdışı pazarlara nitelikli iş gücü ihracatını destekleyecektir. Mesleki eğitimin kalitesinin arttırılması konularında yıllardır çalışmalar yaptıklarını, sektörel STK olarak destek verdikleri METEK projesini asansör sektörü özelinde hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Bulut, mesleki eğitimle ilgili çalışmalarının artarak devam edeceğini ifade etti. Arkel Ceo’su Cenk Ceylan ise Türkiye’nin asansör ekipmanları üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığına vurgu yaparak, “Bu alanda mühendislik biliminin üniversitelerde olmaması bizim büyük bir eksikliğimiz. Mesleki okullarda yapmış olduğumuz bu büyük gelişmeyi, üniversitelere de taşıyarak mühendislik tarafıyla da desteklemek istiyoruz. Asansör kullanıcı gözüyle basit görünse de otomobildeki güvenlik standartları ne ise asansörde de en az o kadar” açıklamalarında bulundu. Asansör sektörünün öneminin üniversiteler tarafında daha fazla anlatılması gerektiğini dile getiren Ceylan, “Ülke olarak asansör konusunda önemli bir ihracat potansiyeline sahibiz. Bunu iyi kullanmamız gerekiyor. Bu alanda global markalarda çıkarabiliriz, bunların hepsinin başı ise mesleki eğitimden geçiyor”.