06 Eylül 2021,YENİ BİR ÜRETİM VE TİCARET MANTIĞIYLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ, Asansor Vizyon Dergisi, Asansör Adına tüm Aradıklarınız Bu Sitede

YENİ BİR ÜRETİM VE TİCARET MANTIĞIYLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

Asansör sektöründeki çalışmalarına 2004 yılında başlayan ve 2014 yılında Hadımköy’deki üretim tesisine geçerek faaliyetlerine devam eden Mesan Asansör; yeni bir üretim ve ticaret mantığıyla daha hızlı hizmet ve daha kaliteli ürünler ile devam ediyor. 

Mesan Asansör ihracat çalışmalarına; kabin, otomatik kapı, taşıyıcı karkaslar ve kumanda panosu gibi ürün çeşitliliğini arttırarak paket asansör satışında lider firma olabilmek için yaptığı son teknolojik makine yatırımlarıyla deneyimli teknik ve yurt dışı pazarlama ekipleri ile faaliyetlerini sürdürüyor. 

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan “Asansörler ve Aksamları” kategorisinde 2020 yılında en çok ihracat yapan 3. firma olan Mesan Asansör'ün Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girgin ile ihracat faaliyetlerini ve hedeflerini konuştuk.

Murat bey merhaba, Mesan Asansör'ün ihracat faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Merhaba. İhracat konusu Mesan Asansör olarak kuruluşumuzdan bu yana öncelikli gündem maddemiz. İhracata verdiğimiz önem ve bu yönde yaptığımız çalışmalar sonucu faaliyetlerimize başladığımız ilk yıllarda ihracatımızın toplam üretimimizdeki payını yüzde 25'lere çıkarmayı başardık. Yurt dışı pazarında kısa sürede yakaladığımız bu başarıyı koyarak arttırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ettik ve yeni ihracat hedefleri ile her yıl artan pazar payımız bizi 2018 yılında ihracatta ilk sıralara, 2020 yılında da ihracat liderleri arasında 3. sıraya yükseltti. 

Şu an üretiminin yüzde 90'lık kısmını ihraç eden Mesan; Rusya, Ukrayna, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlar başta olmak üzere 70'den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Şu anki hedefimiz Avrupa ülkelerine ihracat yapmak. Bu amaçla kendini ve hedeflerini sürekli yenileyen Mesan Asansör, yeni tasarım ürünleri ile 2022'deki Interlift fuarına katılarak yeni hedefi olan Avrupa pazarına giriş için ilk adımı atmış olacak.

2020 yılı ve 2021 yılının ilk yarısı için ihracat konusundaki değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? 
Söz konusu dönemde dünya genelinde yaşanan Kovid-19 pandemisi  bir çok ülkenin kapanmasına ve piyasaların daralmasına sebep oldu. Sektörümüz de tamamen durmasa da faaliyetlerini yavaşlatmak zorunda kaldı. Başta insan sağlığı olmak üzere ekonomi de dahil pek çok alanda olumsuz sonuçları olan pandemi, firmalara tekrar yapılanma ve pandemi sonrasına hazırlanma fırsatı sundu. Mesan Asansör olarak bizler de 2020 yılının son yarısını ve 2021'in ilk çeyreğini ürün geliştirmeye, yeni tasarımlar hazırlamaya zaman ayırarak geçirdik. Çin'in Kovid-19 pandemisinin çıkış noktası olması ve navlun fiyatlarının artması sonucunda da kendimize yeni müşteriler edinerek Çin pazarına rakip olma fırsatı yakaladık.

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği üyeleri arasında “Asansörler ve Aksamları” kategorisinde 2020 yılında en çok ihracat yapan 3. firma oldunuz. Öncelikle sizleri tebrik eder başarılarınızın devamını dileriz. Sağlamış olduğunuz bu başarı ile ilgili neler söylemek istersiniz? 
Teşekkür ederiz. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği üyeleri arasında 2018 yılında ve 2020 yılında en çok ihracat yapan 3. firma olmanın, asansör sektöründe ülkemizi layıkıyla temsil etmenin ve plaket ile onure edilmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.  

Mesan Asansör yakalamış olduğu bu başarısını, teklif aşamasından üretime, ürün tesliminden satış ve montaj sonrası kontrollere kadar her aşamayı titizlikle yönetmesine ve ayrıntılı hizmet anlayışına borçludur. 

Müşterilerimize sunduğumuz tekliflerin ve talep edilen ürünlerin teknik çizimler ile ayrıntılandırılması, siparişi verilen ürünlerin hızlı projelendirilmesi ve hızlı sevkiyatı, katılmış olduğumuz fuarlarda sergilediğimiz ürünlerin kalitesi başarımızda büyük pay sahibidir. Müşterileri, tedarikçileri ve çalışanları ile büyük bir aile olan Mesan Asansör, belirlediği hedefler ile daha büyük başarılara imza atmak için çalışmalarına aralıksız devem etmektedir.

Bu yılki firma verilerinizi geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirdiğinizde 2021 yılı sonu ve 2022 yılı ihracat öngörüleriniz nelerdir?
2020 yılında belirlediğimiz 2021 yılı ihracat hedefimize yılın ilk 6 ayında ulaştık. 2021 yılını hedeflediğimiz rakamların çok üzerinde bir seviyede kapatacağız. 2022 yılı için hem pazar payı hem de ihracattan elde edilen değer bazında yüzde 30 büyüme hedefliyoruz. Firmamız bu hedefe ulaşmak için gerekli personel istihdamı ve makine parkuru için hazırlıklarını tamamlamış, gerekli yatırımlarını yapmıştır. Amacımız ülkemizi ve sektörümüzü dünyada layıkıyla temsil etmek.  Bunu başarmak için de; takip, ürün, sevkiyat sonrası depolama, gerekirse teknik destek, yerinde kurulum kontrolü gibi çalışmalarla ürünün düzgün bir şekilde uygulanmış olup olmadığını takip etmek olmazsa olmazlarımızdan.

Sektörümüzde ihracat konusunda yaşadığınız en önemli sorun ve bu soruna çözüm öneriniz nedir?
Artan emtia fiyatlarının sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde kendi pazarımızda aynı işlevi gören ya da gördüğü iddia edilen bir ürünün taban ve tavan fiyatları arasında yüzde 50'ye varan farklar olması, bizler gibi işini layıkıyla yapmaya çalışan firmalar açısından önemli bir sorun. Sunduğumuz paket asansör çözümlerinde, ürettiğimiz ya da tedarik ettiğimiz ürünlerde belirlediğimiz kalite kriterlerinin altına düşmediğimiz için, bazı pazarlarda karşılaştığımız düşük tekliflerden dolayı ihracat yapamamaktayız. Bu sorun ülkemizde işini belirli bir kalitenin üzerine çıkarmış yüzlerce imalatçı firma için de çözüm bekliyor. Asansör sektöründe "Türk malı iyidir" imajını tüm dünyaya yayabilmek için ihraç ettiğimiz her ürünün üretimden sevkiyata varıncaya kadar test ve kontrollerden geçmesi ve bunun devlet eli ile kontrol edilmesi son derece önemli. Aksi halde düşük fiyatlı kalitesiz ürünler dünya pazarında "Türk Malı" imajını zayıflatmaktadır.

Türkiye asansör sanayi gerek üretim gücü gerekse ihracat miktarı bakımından dünyada söz sahibi bir ülkedir. Sağlık ve ekonomik krizler ile geçirdiğimiz 2020 yılında sektörümüzün bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 8'lik bir artışla yaptığı, 250 milyon dolar değerindeki ihracat Türk asansör sektörünün gücünü gösteren en önemli veridir. 

Türkiye'de dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden olan Türk asansör sektörü, 111 milyon 872 bin 616 dolarlık ithalata karşın 245 milyon 105 bin 986 dolar değerinde ihracat yaparak 133 milyon 233 bin 118 dolar değerinde dış ticaret fazlası verdi. 2020 yılında yapılan toplam 356 milyon 978 bin 854 dolar değerindeki dış ticaret ve 133 milyon 233 bin 118 dolar değerindeki dış ticaret fazlası sektörün değerini ortaya koyuyor. Bu değerin artarak devam edebilmesi ve "Türk Malı" imajını zedelememek için de hem yetkili mercilere hem de biz firmalara önemli sorumluluklar düşüyor.